Buitengewoon Onderwijs
"Ontstaan van het buitengewoon onderwijs"
"Buitengewoon basisonderwijs"
Naast het gewoon basisonderwijs bestaat er in Vlaanderen ook het buitengewoon basisonderwijs. Dit onderwijs wordt ingericht voor kinderen die, tijdelijk of permanent, speciale hulp nodig hebben omwille van:
-
een lichamelijke of geestelijke handicap
-
ernstige emotionele problemen of gedragsproblemen
-
ernstige leerstoornissen.
Het buitengewoon kleuter-en lager onderwijs bestaat uit 7 types:
-
Type 2: kinderen met een matige of ernistige mentale handicap
-
Type 3: kinderen met ernstige emotionele of gedragsproblemen
-
Type 4: kinderen met een fysieke handicap
-
Type 5: kinderen die zijn opgenomen in een ziekenhuis of preventorium
-
Type 6: kinderen met een visuele handicap
-
Type 7: kinderen met een auditieve handicap
-
Type 9: kinderen met een autismespectrumstoornis die geen mentale beperking hebben
Naast deze 7 types onderscheidt het buitengewoon lager onderwijs ook nog:
-
Type 1: kinderen met een licht mentale handicap
-
Type 8: kinderen met ernstige leerstoornissen
Deze types worden vervangen door het type basisaanbod.
Toelatingsvoorwaarden
Om uw kind in het buitengewoon onderwijs te kunnen inschrijven hebt u een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs nodig . Enkel de Centra voor Leerlingenbegeleiding zijn bevoegd om inschrijvingsverslagen op te maken. In het inschrijvingsverslag moet staan dat buitengewoon onderwijs noodzakelijk is voor de leerling en naar welk type men de leerling verwijst.
Een doorverwijzing naar het buitengewoon onderwijs door het CLB is echter niet bindend. Ouders kunnen toch beslissen om hun kind gewoon basisonderwijs te laten volgen. Het buitengewoon kleuteronderwijs laat kleuters van 2,5 tot 6 jaar toe. Het buitengewoon lager onderwijs is er voor kinderen tussen 6 en 13 jaar. Het CLB en de klassenraad kunnen een advies geven om uitzonderlijk van deze leeftijdsvoorwaarden af te wijken.
Getuigschrift
Het buitengewoon basisonderwijs streeft ontwikkelingsdoelen na. Dat zijn doelen op het vlak van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes. Als een leerling leerdoelen bereikt heeft die gelijkwaardig zijn aan die van het gewoon lager onderwijs, dan kan de leerling het getuigschrift basisonderwijs behalen.
Meer informatie over het onderwijsaanbod vind je via deze link.
"Buitengewoon secundair onderwijs (BUSO)"
Het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO) richt zich tot jongeren met een handicap of jongeren met leer- of opvoedingsmoeilijkheden. Het buitengewoon secundair onderwijs is, net zoals het buitengewoon kleuter-en lager onderwijs opgedeeld in verschillende types: type basisaanbod (Vervangt sinds september 2015 geleidelijk type 1), type 1, type 2, type 3, type 4, type 5, type 6, type 7 en type 9. Jongeren uit verschillende types kunnen in vier opleidingsvormen (OV's) terecht:
-
Opleidingsvorm 1: sociale aanpassing
Deze opleidingsvorm geeft een sociale vorming met het oog op integratie in een beschermd leefmilieu.
-
Opleidingsvorm 2: sociale aanpassing en arbeidsgeschiktmaking
Deze opleidingsvorm geeft een algemene en sociale vorming en een arbeidstraining met het oog op integratie in een beschermd leef- en werkmilieu.
-
Opleidingsvorm 3: beroepsonderwijs
Deze opleidingsvorm geeft een sociale vorming en een beroepsvorming met het oog op integratie in een gewoon leef- en werkmilieu. Er worden verschillende opleidingen georganiseerd.
-
Opleidingsvorm 4: algemeen, beroeps-, kunst- en technisch onderwijs
Deze opleidingsvorm geeft een voorbereiding op een studie in het hoger onderwijs en op de integratie in het actieve leven. De studierichtingen komen overeen met de studierichtingen uit het gewoon voltijds secundair onderwijs.
Toelatingsvoorwaarden
Het buitengewoon secundair onderwijs richt zich tot jongeren van 13 tot 21 jaar met een handicap of met leer- of opvoedingsmoeilijkheden. Om in het buitengewoon onderwijs te kunnen inschrijven, hebt u een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs nodig. Enkel de Centra voor Leerlingenbegeleiding (externe website) mogen een inschrijvingsverslag opstellen. Uit dat verslag moet blijken dat redelijke aanpassingen niet voldoende zijn om uw kind de gewone leerdoelen te laten halen in een gewone school. Het inschrijvingsverslag vermeldt dat buitengewoon onderwijs aangewezen is voor de leerling en welk type het meest geschikt is voor de leerling. Een doorverwijzing naar het buitengewoon onderwijs door het CLB is niet bindend. U kunt als ouder beslissen om uw kind toch gewoon onderwijs te laten volgen. In dat geval moet de gewone school uw kind minstens voorlopig inschrijven. Er komt dan een vergadering met de school, de ouders en het centrum voor leerlingenbegeleiding. Als daaruit blijkt dat de school niet de gepaste begeleiding kan bieden, kan ze beslissen uw kind niet in te schrijven.
Diploma's en getuigschriften
Elke opleidingsvorm heeft eigen studiebewijzen. In opleidingsvorm 4 kunnen jongeren een diploma secundair onderwijs behalen. Een overzicht van diploma's en studiebewijzen in het buitengewoon onderwijs (externe website) vindt u op de Onderwijswebsite.
Meer informatie over het onderwijsaanbod vind je via deze link.
Maak jouw eigen website met JouwWeb